This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.
Historien indtil videre
I 1857 bragte John West den fantastiske smag af laks fra Stillehavet til Storbritannien for første gang. Lige siden da har vi markeret os som en førende virksomhed inden for velsmagende fiskeprodukter, og i dag sælger vi alt fra makrel på dåser, der er lette at åbne uden en dåseåbner, til No Drain-tun i køleskabsvenlige bøtter. Selvom vi er nået langt siden 1857, har vi altid vores stolte og unikke arv med os; intet af dette ville være muligt, hvis ikke det var for én handlekraftig mand med banebrydende idéer.
1809: Den ydmyge begyndelse
John West blev født i Linlithgow i Skotland. Han har en af familiens yngre sønner, og derfor var han ikke berettiget til en arv — han måtte klare sig selv og bane sig vej gennem verden på egen hånd. Men denne ugunstige begyndelse på livet, fik John hurtigt forvandlet til en stor mulighed…
1832: Så til søs
Ligesom mange andre unge mænd på det tidspunkt, besluttede John sig for at sætte kursen mod Nordamerika, hvor han håbede på at finde sin lykke. Han kastede anker i Canada, hvor han mødte og giftede sig med sin kone, Mary, og begyndte i lære som møllebygger. Men i 1848 brød guldfeberen i Californien ud med en så stor kraft, at John ikke kunne gøre andet end at besvare dens lokkende kald.
1850'erne: Begge fødder på jorden
Johns guldjagt endte ufrugtbar, men John valgte ikke at give op, som den ægte entreprenør, han var. Den amerikanske regering tilbød skovhuggere at slå sig ned på et gratis stykke jord i Oregon, og i 1851 sikrede John sig sine helt egne 640 hektar. Her startede han med at fælde kæmpestore rødtræer kun bevæbnet med en sav og en økse, og derefter byggede han sine egne savværker i deres sted.
1857: En virksomhed tager form
John havde nu to savværker og en familie på otte medlemmer at tage sig af, men han kunne stadig ikke dy sig fra at tage imod nye udfordringer. Derfor oprettede han også et laksesalteri, hvor vilde laks blev saltet og derefter lagt i trætønder. Så var laksene klar til at blive sendt helt til England, hvor navnet John West hurtigt begyndte at blive synonymt med fisk af høj kvalitet.
1868: Masser af gåpåmod
John Wests laks er nu yderst efterspurgt, og for at han kan huse, uddanne og værne om sin voksende arbejderstab, beslutter John sig for at bygge en hel by — Westport Oregon. Selvom John egentlig er oplært i at arbejde med træ, opfinder han også en maskine, der kan fylde fisk på dåser helt automatisk. Er der noget, den mand ikke kan?
1874: Verdenskendt kvalitet
Johns store fokus på god kvalitet og selv de mindste detaljer har givet pote, og han modtager guldmedaljen for sine kvalitetsprodukter af Oregon State Agricultural Society. Johns grundprincipper, hårdt arbejde, opfindsomhed og en stræben efter det allerbedste, første til Johns store succes, og de er stadig de principper, vi driver vores virksomhed efter i dag.
1952: Tid til tun
Næsten 100 år efter at vores grundlægger igangsatte sit første laksesalteri, begyndte John West-virksomheden at sælge tun af højeste kvalitet på dåse. Og denne idé betød, at salater, sandwiches og hylderne i supermarkederne aldrig blev som før.
1960'erne: Reklamebranchens gyldne æra
Vores succes bygger på vores stolte rygte, så det kom ikke som en overraskelse, da John West begyndte at reklamere for sine produkter på TV. Vores fængende jingles og sloganet ‘It’s the fish that John West rejects that makes John West the best’ betød, at vi nu nåede ud til endnu flere kunder.
1986: Fiskefeber
I midten af 80’erne var briterne klar til at bytte deres traditionelle middagstallerken med én slags kød og to slags grøntsager ud med noget lidt mere spændende. Britiske forbrugere var på udkig efter kvalitet og nærende mad, der ikke krævede flere timer i køkkenet hver aften. Tun på dåse, som både byder på frisk smag og et hurtigt og praktisk alternativ til suppe og steg, passede perfekt til de travle familier.
1993: Vores venner, delfinerne D.
11. januar 1993, begyndte John West at bruge Dolphin Safe-symbolet på vores produkter; dette mærke er styret af Earth Island Institute.
2000: Bjørnen mod fiskermanden
I år 2000 udkom John Wests berømte “bjørnekamp”-reklame, som skulle vise vores kunder, hvor langt vi egentlig vil gå for at skaffe dem fisk af højeste kvalitet. Videoen gik viralt i det omfang, det var muligt i en tid før YouTube, og ja — vi får stadig utroligt mange spørgsmål om den reklame, selv i dag.
2009: Nytænkning med No Drain
Hvad er mere praktisk end tun på dåse? Tun på dåse, som du ikke engang skal hælde væden fra naturligvis. John Wests No Drain-tun blev i 2009 den seneste nytænkning i en lang række af opfindelser, som går helt tilbage til vores grundlægger. Og endnu engang blev det bevist, at god og nærende mad også sagtens kan være nemt og hurtigt at servere.
2010: Et nyt samarbejde
I 2010 tilsluttede John West sig Thai Union, som er verdens største producent af fisk og skaldyr. Det var en prestigefyldt valg for en virksomhed, der fik sin spæde begyndelse med bare én mand fra Linlithgow.
2011: Historien bag dåsen
Skarpe forbrugere begyndte omkring 2011 at stille spørgsmålstegn ved, hvor fisken i deres dåseprodukter kom fra. John West stod klar til at hjælpe og lancerede inden længe et innovativt værktøj, der kan spore, hvor din fisk kommer fra. Nu kan vores kunder lære meget mere om deres fisk oprindelsessted via koden på bunden af vores dåser.
2012: Innovationens årti
I 2010’erne lancerede John West produkt efter produkt — bl.a. Infusions og Frokost på Farten tog form i John West-køkkenet, og nu kan være kunder nyde lækker og nærende fisk, selv i en travl og hektisk hverdag.
2020: Vi ser fremad
Det er nu over 150 år siden, John West blev grundlagt, og man kan vist roligt sige, at vi nu er kendt for meget mere end bare vild laks. Her ved starten til et nyt årti, ser vi frem til at fortsætte vores rejse mod at yde vores allerbedste gennem nye smage, nye teknikker og endnu flere måder at nyde velsmagende og nærende fisk på.
Læs videre
Hos John West har vi solgt fisk af højeste kvalitet i mere end 150 år, og det vil vi fortsætte med at gøre for bestandig.
Det er vigtigt for os hos John West, at du kender historien bag din mad. Scan koden på dåsen og se præcis hvor, din fisk kommer fra.